AnaBilim Dalı Tarihçesi
Anabilim Dalımız 15-01-1998 tarihinde yardımcı doçent ünvanı ile kurucu öğretim üyesi Dr. Teoman Zafer APAN tarafından kurulmuştur. Daha sonra sırasıyla Yrd. Doç. Dr. Altan AKSOY, Doç. Dr. Sedef GÖÇMEN ve Latife İŞERİ Anabilim Dalımıza katılmış, 2000 yılında Prof. Dr. Sedef GÖÇMEN ‘in emekli olmasıyla ve Doç. Dr. Altan AKSOY ‘un tayin olmasıyla iki kişiyle akademik faaliyetler ve tüm diğer çalışmalar iki kişilik kadro ile sürdürülmeye çalışılmıştır.
AMAÇ VE İÇERİK: Anabilim Dalımızda Fakültemiz Dönem I ve Dönem III öğrencileri ile Tıpta Uzmanlık öğrencilerine yönelik teorik ve pratik dersler verilmektedir.
Dönem I ve Dönem II öğrencilerine teorik ve pratik dersler verilmektedir. Mikrobiyoloji Anabilim Dalınca verilen Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Dersinin amacı; enfeksiyon hastalıklarına neden olan mikroorganizmaların yapılarını, özelliklerini, insanlara bulaşma yollarını, onlardan korunma yollarını, yaptıkları enfeksiyonların tanılarını, etkili antibiyotiklerin nasıl saptanacağını, mikroorganizma-konak ilişkilerini ve mekanizmaları teorik ve uygulamalı olarak öğrenciye öğretmektir.
Anabilim Dalımızın çalışma felsefesi nedir ?
Mikrobiyoloji bilimini fakülte, bölge ve ülke düzeyinde güncel laboratuvar tekniklerini kullanabilen nitelikli bilim insanı, tıbbi mikrobiyoloji bilgisi ile donanımlı tıp hekimi ve uzman yetiştirmek, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji alanında bilimsel düzeyde eğitim ve öğretim hizmeti yanında, bölge ve ülke sorunları dikkate alınarak araştırmalar yapmak, toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi amacı ile kamu hizmeti yürütmektir.
Akademik faaliyet: Bölgenin ve ülkenin sağlık sorunları dikkate alınarak Tıbbi Mikrobiyoloji alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel çalışmalar yapmaktır.
Eğitim: Tıbbi Mikrobiyoloji (Klinik Mikrobiyoloji) bilgi ve becerilerini sağlık alanında uygulayabilen pratisyen hekim, uzman hekim ve bilim insanı yetiştirmektir.
- Anabilim Dalımızda Fakültemiz Dönem I ve Dönem II öğrencileri ile Tıpta Uzmanlık öğrencilerine yönelik teorik ve pratik dersler verilmektedir.
- Mikrobiyoloji Anabilim Dalınca verilen Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Dersinin amacı; enfeksiyon hastalıklarına neden olan mikroorganizmaların yapılarını, özelliklerini, insanlara bulaşma yollarını, onlardan korunma yollarını, yaptıkları enfeksiyonların tanılarını, etkili antibiyotiklerin nasıl saptanacağını, mikroorganizma-konak ilişkilerini ve mekanizmaları teorik ve uygulamalı olarak öğrenciye öğretmektir.
- Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı;
- Ademik personel,
- Öğrenciler,
- Sağlık personeli,
- Tıp Fakültesinin tüm Anabilim Dalları,
Kuruma başvuran hastalar ve sağlıklı bireylere hizmet sunmaktadır
- Kuruluş hangi alanda çalışıyor?
- Tıbbi Mikrobiyoloji (Bakteriyoloji, viroloji, Mikoloji, parazitoloji, immunoloji ve moleküler mikrobiyoloji)
- Kuruluş hangi gereksinimleri karşılıyor?
- Öğrenci ve uzman eğitimi
- Hastalıkların laboratuvar tanısı
- Bilimsel araştırmalar
- Kuruluşun yerine getirmek zorunda olduğu yasal görevler nelerdir?
- Öğrenci ve uzman eğitimi
- Hastalıkların laboratuar tanısı
- Bilimsel araştırmalar
- Kuruluşun amacı ilk kurulduğundan bu yana değişti mi?
Amaç değişmemiştir. Uygulama farklılığı nedeni ile kuruluşun yerine getirmek zorunda olduğu yasal görevlerde aksamalar olmaktadır (Rutin mikrobiyoloji testleri gibi).
Paydaşlar
- Öğrenciler
- Araştırma görevlileri
- Öğretim üyeleri
- Tıp Fakültesi ve Hastane çalışanları
- Öğrenci aileleri
- Eğitimini tamamlamış öğrenciler ve araştırma görevlileri
- Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Dekanlık paydaşları
- Rektörlük ve paydaşları
Standartlar
- Tıbbi Mikrobiyoloji eğitim, öğretim, Bilimsel çalışma ve kamu hizmeti alanlarında ulusal ve uluslar arası standartlara uygunluk
İdealler
- Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji alanında bilimsel düzeyde eğitim ve öğretim hizmeti yürütmek,
- Bölge ve ülke sorunları dikkate alınarak araştırmalar yapmak
- Toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi amacı ile kamu hizmeti yürütmek
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA ÇALIŞILAN TESTLER
- İDRAR KÜLTÜRÜ
- GAİTA KÜLTÜRÜ (SALMONELLA VE SHİGELLA ARANMASI)
- YARA KÜLTÜRÜ
- MANTAR KÜLTÜRÜ
- ANAEROP KÜLTÜR
- GAİTADA PARAZİT
- GAİTADA GİZLİ KAN
- SELOFAN BANT TESTİ
- GAİTADA CLOSTRUM DİFİCİLE TOXİN A/B
- RUBELLA IG M/IG G
- TOXOPLAZMA IG M/IG G
- CMV IG M /IG G
- TOXOPLAZMA AVİDİTE
- CMV AVİDİTE
- 15 EBV VCA/EA IG G
- EBV VCA IG M
- EBNA IG G
- EBV MONOSPOT TEST
- PROCALSİTONİN
- SALMONELLA TÜP AGLÜTİNASYON